Fysiotherapie aandoeningen
Zwangerschap gerelateerde bekkenpijn
Gefeliciteerd, je bent zwanger!
Wat een bijzondere tijd, maar helaas is een pijnvrije zwangerschap niet voor alle vrouwen vanzelfsprekend. Bekkenpijn is een veelvoorkomend probleem tijdens de zwangerschap, en ongeveer de helft van de zwangere vrouwen ervaart pijn in het bekken of de lage rug.
Wat is bekkenpijn?
Tijdens de zwangerschap maakt je lichaam hormonen aan die de banden (ligamenten) versoepelen, zodat de gewrichten flexibeler worden. Dit vergemakkelijkt de doorgang van de baby tijdens de bevalling. Bekkenpijn kan tijdens de zwangerschap optreden, maar ook tijdens of na de bevalling aanhouden.
De pijn kan variëren in intensiteit en locatie, en kan verschillen van eerdere zwangerschappen. Meestal neemt de pijn na de bevalling snel af en herstellen vrouwen goed. Echter, sommige vrouwen houden langdurig last van pijn, wat hun belastbaarheid kan verminderen. In dat geval is goede therapie en steun van je omgeving van groot belang.
Wanneer is fysiotherapeutische hulp nodig?
Als je merkt dat de pijn je dagelijkse activiteiten belemmert of je geen controle meer hebt over je lichaam, is het verstandig om fysiotherapeutische hulp in te schakelen. Wij kunnen je begeleiden bij het verlichten van de pijn en helpen bij het herstel, zodat je weer optimaal kunt genieten van je zwangerschap.
Kinderfysiotherapie
Kinderen leren spelenderwijs. Door te bewegen en te spelen ontwikkelen kinderen hun zintuigen en motoriek. Bij sommige kinderen is er echter sprake van ontwikkelingsgerelateerde problematiek. De ontwikkeling kan vertraagd, bedreigd of afwijkend zijn.
Manuele Therapie
Manuele Therapie is een behandelmethode die aangrijpt op de gewrichten van ons lichaam. Als u een gewricht slecht kunt bewegen of u ervaart pijn, dan kunt u een manueel therapeut raadplegen. Veelal zijn de effecten van manuele therapie direct of na enkele behandelingen merkbaar. Gewrichten functioneren beter, waardoor bewegen makkelijker gaat.
Kinder Manuele Therapie
Een baby die veel huilt, een kind met driftbuien… als ouder kan het je soms tot wanhoop drijven. Want, wat is er aan de hand? Vaak heb je al van alles geprobeerd en lijken de symptomen onverklaarbaar. Herkent u één of meerdere van onderstaande punten? Dan kunt u een bezoek aan de kinder-manueeltherapeut overwegen. Wanneer gewenst zal dit bezoek gecombineerd worden met de kinderfysiotherapeut.
Dry Needling
Dry needling is een behandelmethode die gebruikt wordt door de fysiotherapeut. De behandelmethode richt zich op de behandeling van klachten in het houdings- en bewegingsapparaat . Met dry needling worden spierverhardingen (in de volksmond ook wel spierknoopjes genoemd) ontspannen (‘myofasciale triggerpoints’) via het gericht prikken met een naald in de spier.
Core Training
De rug wordt functioneel in balans gehouden door met name de dieper gelegen spieren rond de wervels. Het soepel aan kunnen spannen zorgt ervoor dat je rug soepel beweegt en de belasting op de andere structuren minimaal is!
Medical Taping
Medical Taping is een behandelwijze waarbij spieractiviteit meehelpt bij het herstel van blessures. Spieren verzorgen mede de toevoer van bloed en de afvoer van afvalstoffen door het lichaam. Het Medical Taping Concept gebruikt elastische tapes die spieren ondersteunen zonder ze te beperken. De normale spieractiviteit verbetert de weefseldoorbloeding en bevordert zo het herstel.
Ruitersport
Bij ons in de praktijk zien we steeds meer ruiters. De meeste ruiters linken hun lichamelijke klachten niet direct aan de ruitersport, hoewel dit soms wel mogelijk is. Een ruiter stuurt zijn/haar paard aan middels lichaamsgewicht. Verminderd lichaamsbesef, moeite met gewichtsverdeling of niet adequaat ruggebruik kunnen leiden tot lichamelijke klachten tijdens of na het paardrijden, maar ook in algemeen dagelijks leven. Ook kan het onverklaard gedrag van het paard veroorzaken.
Stuitklachten bij volwassenen
Pijn aan het stuitje, ook wel stuitpijn of coccygodynie genoemd, is een vervelende klacht die het dagelijks functioneren flink in de weg kan zitten. Zitten wordt pijnlijk, bewegen voelt beperkt en zelfs liggen of opstaan kan ongemakkelijk zijn. Bij Let’s Move Fysiotherapie & Fitness helpen we je graag van deze klachten af met een persoonlijke en gerichte aanpak.
Hoe ontstaan stuitklachten?
De oorzaak is vaak een val op het zitvlak, bijvoorbeeld tijdens fietsen, sporten of een misstap. Maar ook langdurig zitten op een harde ondergrond, overbelasting of een verkeerde houding kan leiden tot stuitpijn. In sommige gevallen ontstaan de klachten geleidelijk, zonder duidelijke aanleiding.
De pijn is meestal gelokaliseerd onderaan de wervelkolom, bij het staartbeen. Soms straalt het uit naar de onderrug of benen. Vooral zitten, opstaan of lang in dezelfde houding blijven, kan de pijn verergeren.
Wat kunnen wij voor je betekenen?
Bij Let’s Move kijken we niet alleen naar de plek van de pijn, maar ook naar de oorzaak. We analyseren je houding en bewegingspatroon en stellen een persoonlijk behandelplan op. Met gerichte fysiotherapie, mobilisatietechnieken en oefeningen zorgen we ervoor dat je weer comfortabel kunt zitten en bewegen.
Daarnaast geven we praktische tips en adviezen voor thuis en op het werk, zodat je niet alleen herstelt, maar ook klachten in de toekomst voorkomt.
Hoofdpijn bij kinderen
Hoofdpijn komt niet alleen bij volwassenen voor, ook veel kinderen hebben er last van. Vooral spanningshoofdpijn en migraine zien we vaak. Kinderen met hoofdpijn kunnen behoorlijk beperkt worden in hun dagelijkse activiteiten. Dit heeft invloed op hun sociale leven en schoolprestaties. Hoewel hoofdpijn bij kinderen zelden wordt veroorzaakt door een ernstige aandoening, is de impact vaak groot.
Bij Let’s Move Fysiotherapie & Fitness begrijpen we hoe belangrijk het is om kinderen met terugkerende hoofdpijn serieus te nemen en op tijd in actie te komen.
Migraine bij kinderen
Veel mensen denken dat migraine vooral iets is voor volwassenen, maar ook bij kinderen komt het regelmatig voor. Het wordt vaak laat herkend, omdat de klachten anders kunnen verlopen dan bij volwassenen. Kinderen geven soms aan last te hebben van buikpijn of misselijkheid, wat ook bij milde vormen van migraine past.
Migraine ontstaat vaak plotseling, bijvoorbeeld tijdens of na inspanning. Kinderen ervaren dan een bonzende, kloppende pijn aan één of beide kanten van het hoofd. Dit maakt het lastig om door te gaan met spelen of schoolactiviteiten, rust is dan echt nodig.
Bij kinderen duurt een migraineaanval meestal één tot twee uur, maar soms ook langer. In sommige gevallen kunnen de klachten zelfs dagen aanhouden.
Spierspanningshoofdpijn
Een andere veelvoorkomende vorm van hoofdpijn bij kinderen is spierspanningshoofdpijn. Dit uit zich vaak in een drukkende, zeurende pijn rondom het voorhoofd, de slapen of de nek. Ook kinderen die gevoelig zijn voor migraine hebben hier regelmatig last van.
Bij Let’s Move kijken we samen met kind en ouder naar mogelijke oorzaken zoals stress, houdingsproblemen of spanningen in nek- en schouderspieren. Door gerichte fysiotherapeutische behandeling en oefentherapie kunnen we veel klachten verminderen of zelfs voorkomen.